České firmy předvedou létající elektrické kolo

Knihy spisovatele Jaroslava Foglara ovlivnily a stále ještě ovlivňují nespočet mladých lidí a snad každý z nich určitě snil svůj sen o Tleskačově létajícím kole. Už brzy by se díky českým firmám Technodat, Evektor a Duratec mohl tento sen stát skutečností, neboť právě tyto společnosti hodlají na podzimním představit své létající kolo f-bike.

Létající kolo f-bike prozatím existuje pouze virtuálně, ovšem do podzimu by mělo získat hmotnou podobu.
foto: designyourdreams.cz

Tleskačovo kolo mělo podle Foglara, stejně jako , dvě křídla a vrtuli, která byla skrze důmyslné převody poháněná pouze vlastní silou. V případě f-bike je však všechno trochu jinak. S rozměry 3,5 m na délku, 2,5 m na šířku a 1,2 m na výšku už hravě překonává některá menší .

Proto f-bike disponuje ne jednou, ale hned čtyřmi hlavními a dvěmi stabilizačními vrtulemi. Naproti tomu jakákoli křídla zde ovšem nehledejte, a jelikož žijeme v 21. století, lidský pohon byl vyměněn za . Elektřina putuje z li-pol akumulátorů s kapacitou 50 Ah do elektromotorů s celkovým výkonem 47 kW.

Bohužel i vzhledem k nemalé hmotnosti samotného dosahující 85 kg nelze očekávat nějaké dlouhé průlety nad městem. Tvůrci f-bike tvrdí, že dokáží kolo udržet ve vzduchu přibližně 3 až 5 minut.

elektrokolo létající elektrokolofoto: designyourdreams.cz

Pro přelet řeky nebo nečekané překážky tedy docela dostatečný čas. Omezení se ovšem týká i hmotnosti pilota-cyklisty, jež by neměla překročit váhu samotného kola. Stokiloví siláci mají tedy pravděbodobně smůlu.

bude také samozřejmě zvládat jízdu s využitím elektrické energie. Výrobce očekává, že by energie v bateriích měla vystačit na 30 až 50 minut jízdy, přičemž maximálka by měla být okolo 50 km/h.

popisfoto: designyourdreams.cz

elektrokolo létající elektrokolofoto: designyourdreams.cz

Vypadá to všechno dost bláznivě, ovšem žijeme v době, kdy se pomalu začínají prosazovat do běžného života , tak proč by v budoucnu nemohla být běžná i elektrická létající kola? Nevím jak vy, ale já si letošní brněnský veletrh už kvůli tomuto kousku nenechám ujít. Mnohem více informací a aktuální dění můžete sledovat na stránkách www.designyourdreams.cz.

6 Comments on “České firmy předvedou létající elektrické kolo”

  1. prvy mytus je ze vodik vam
    prvy mytus je ze vodik vam vybuchne pod nosom. podporeny zhorenim vzducholode. nehorel vodik, horel silne horlavy obal.

    druhy, ze potrebujeme nieco vynajst abysme sa vedeli osobne prepravovat vzduchom.

    kto sa pohrabe v minulosti aj inde nez na internete zisti ze v dobe ked bola doba svetovej vojny este len v plienkach a o pocitacoch nemali ani paru, nie to o televizii, sotva rozhlase,

    europsky sympaticky inovator sa veselo prenasal nad parizom vlastnou mini vzducholodou na pohon noh.

    slo o akysi prerobeny bicykel s tvarovanym vakom naplneny najlahsim plynom – vodikom.

    kazdy jeden z nas sa takto moze veselo prepravovat v priaznivom pocasi, za menej nehod, hlavne smrtelnych a vyssiu bezpecnost nez ako je to dnes s autami, vam rucim.

    zacpy minulost.

  2. Nie je to nič nenormálne,
    Nie je to nič nenormálne, len zväčšený model quadrokoptéry.
    Stačí dostatočne výkonná batéria, elektromotory, regulátory, trojosý gyroskop a trochu elektroniky, ktorá sa bežne vyrába.
    Problém je, že je to monštrum na cesty neschválitelné a pri akejkoľvek poruche pohonu to spadne ako podťaté.
    Totiž autorotácia niečoho takého je dosť problematická, takže skôr tak vznášanie v malej výške na prekonanie prekážok.
    Inak fandím, tých pár minút vo vzduchu to dokáže určite zotrvať, stav dnešných technológií to umožňuje.

Napsat komentář