České firmy předvedou létající elektrické kolo

Knihy spisovatele Jaroslava Foglara ovlivnily a stále ještě ovlivňují nespočet mladých lidí a snad každý z nich určitě snil svůj sen o Tleskačově létajícím kole. Už brzy by se díky českým firmám Technodat, Evektor a Duratec mohl tento sen stát skutečností, neboť právě tyto společnosti hodlají na podzimním představit své létající kolo f-bike.

Létající kolo f-bike prozatím existuje pouze virtuálně, ovšem do podzimu by mělo získat hmotnou podobu.
foto: designyourdreams.cz

Tleskačovo kolo mělo podle Foglara, stejně jako , dvě křídla a vrtuli, která byla skrze důmyslné převody poháněná pouze vlastní silou. V případě f-bike je však všechno trochu jinak. S rozměry 3,5 m na délku, 2,5 m na šířku a 1,2 m na výšku už hravě překonává některá menší .

Proto f-bike disponuje ne jednou, ale hned čtyřmi hlavními a dvěmi stabilizačními vrtulemi. Naproti tomu jakákoli křídla zde ovšem nehledejte, a jelikož žijeme v 21. století, lidský pohon byl vyměněn za . Elektřina putuje z li-pol akumulátorů s kapacitou 50 Ah do elektromotorů s celkovým výkonem 47 kW.

Bohužel i vzhledem k nemalé hmotnosti samotného dosahující 85 kg nelze očekávat nějaké dlouhé průlety nad městem. Tvůrci f-bike tvrdí, že dokáží kolo udržet ve vzduchu přibližně 3 až 5 minut. Pro přelet řeky nebo nečekané překážky tedy docela dostatečný čas. Omezení se ovšem týká i hmotnosti pilota-cyklisty, jež by neměla překročit váhu samotného kola. Stokiloví siláci mají tedy pravděbodobně smůlu.

bude také samozřejmě zvládat jízdu s využitím elektrické energie. Výrobce očekává, že by energie v bateriích měla vystačit na 30 až 50 minut jízdy, přičemž maximálka by měla být okolo 50 km/h.

popisfoto: designyourdreams.cz

Vypadá to všechno dost bláznivě, ovšem žijeme v době, kdy se pomalu začínají prosazovat do běžného života , tak proč by v budoucnu nemohla být běžná i elektrická létající kola? Nevím jak vy, ale já si letošní brněnský veletrh už kvůli tomuto kousku nenechám ujít. Mnohem více informací a aktuální dění můžete sledovat na stránkách www.designyourdreams.cz.

designyourdreams.cz

Napsat komentář