Solární koloběžka SES

Co vznikne spojením solárního panelu a koloběžky? Solární koloběžka! Pokud chcete jezdit pouze na energii ze slunce, zkuste uvažovat o koupi solární koloběžky SES (Solar Electric Scooter) od amerických konstruktérů Mike O’Donnella a Tony VanMeeterena. Efektivnější a ekologičtější dopravu po pláži nebo městě si už nedokážeme představit.

Solární koloběžka SES
foto: SES

Páteří koloběžky SES je masivní solární panel, který funguje zároveň jako nosná plošina pro jezdce. Je až s podivem, že podobně jednoduché a funkční propojení nenapadlo nikoho dříve. Možná snad proto, že solární panel musí odolat zatížení alespoň 100 kilogramů.

Začali jsme s 24V pohonným systémem ze starého skútru, dokoupili nové díly a přidali solární panel,“ řekl VanMeeteren pro internetový magazín Gizmag. „Fungovalo to dobře. Teď musíme celé zařízení udělat přitažlivější pro zákazníky a zvýšit dojezd. Nově jsme umístili motor přímo do kola a použili 36V pohonný systém.

Solární koloběžka SES

Baterii lze elegantně a bez problému vyndat
foto: SES

Základ SES koloběžky tvoří solární panel o rozměrech 34×81 centimetrů se špičkovým výkonem 37 W (0,88 A). Panel chrání 4mm silné plexisklo s protiskluzovou ochranou. Podle VanMeeterena dokáže koloběžka unést náklad o hmotnosti 159 kilogramů, ale vzhledem k zachování jízdních výkonů se doporučuje nepřekračovat hmotnost 100 kg.

Součástí koloběžky je vyndávací li-ion baterie o kapacitě 540 W (15 Ah). Koloběžku můžeme dobít třemi způsoby. Nejjednodušší je umístit ji na slunce a nechat baterii dobít přes solární panel. Za hodinu pod přímým sluncem získáme dostatek energie na jeden kilometr jízdy.

Plážová idylka se solární koloběžkou SES
foto: SES

Koloběžka SES má také 1,5 metrů dlouhý kabel, který lze zapojit do klasické elektrické zásuvky. Další možností je baterií vyndat a připojit ji do externí 3A nabíječky. Teoreticky také lze mít v zásobě dvě baterie a velmi jednoduše je měnit dle potřeby. Při plném nabití baterie má koloběžka dojezd až 32 kilometrů.

Srdcem koloběžky je 350W elektrický motor ukrytý v zadním kole. Koloběžka s jeho pomocí dokáže uhánět až 24 km/h. Na maximální rychlost pak dokáže zrychlit za 3,7 sekundy.

Zaujala vás solární koloběžka SES? Tak si pospěšte, protože prvním 50 zájemcům budou pánové SES prodávat za 1500 dolarů (30 000 Kč). Maloobchodní cena je však stanovená na 2100 dolarů (41 000 Kč). Vážnou otázkou tedy je, zda stejné peníze raději neinvestovat do plnohodnotného elektrického skútru…

4 Comments on “Solární koloběžka SES”

  1. Kolobezka sa bezne nenechava
    Kolobezka sa bezne nenechava odlozena na priamom slnku, plocha na dobitie je mala, jeden kilometer je efektivnejsie prejst pesi reps. bez zataze nadrogovanej lapkovacej kolobezky bez odkladacieho priestoru, pri jazde klasickym bicyklom je prejdenie jedneho kilometra voci kolobezke a kolobezke tohoto typu mnohonasobne efektivnejsie. Elektropohon s bateriou v bicykli je efektivna investicia pri pravidelnom uzivani od 10 km vzdialenosti do mierneho stupania, pokial nechcete chodit na miesto v teplom pocasi spoteny. Do 5 km je nepravidelne pouzitie pomocneho pohonu na hlboke zamyslenie sa.

  2. Nabízí se úvaha, zda by
    Nabízí se úvaha, zda by podobně nešlo vylepšit elektrokolo. Jeden solární panel (oboustranný) by šel umístit do středové části rámu, další třeba na zadní nosič.
    Nebo si dokážu představit tenký solární panel, který se skládá z více segmentů obdelníkového tvaru a lze ho složit jako harmoniku. Ráno přijedete na kole/skútru do práce, panel rozložíte a odpoledne máte nabito na cestu domů.
    Ideální by pak byl ohebný panel, který lze srolovat a schovat do tubusu. Dva kusy takového panelu by se daly použít i pro dobíjení zaparkovaného auta.

Napsat komentář