Honda a SolarCity Elona Muska nabídnou solární elektrárny

Elon Musk má podnikatelské příležitosti podchycené na všech stranách. Společnost SolarCity, které je předsedou, se aktuálně dohodla s automobilkou Honda na rozšíření solárních elektráren na její dealerství a zákazníky.

Honda a SolarCity Elona Muska nabídnou solární elektrárny
foto: SolarCity

SolarCity a Honda, která v USA prodává auta pod značkou Honda a Acura, se dohodly na vzniku $65 mil. fondu. Ten bude mít za cíl poskytnout dealerstvím Honda i jejím zákazníkům dostupné solární elektrárny, primárně v podobě ostrovních systémů (tj. solární elektrárna neprodává elektřinu do sítě, ale využívá v domě).

Speciální nabídku budou moct využít miliony zákazníků Honda a stovky dealerství ve 14 státech ve kterých SolarCity působí. Tato iniciativa jde ruku v ruce s novou nabídkou elektrických aut značky Honda, především elektromobilu Honda Fit EV (pouze k pronájmu) a plug-in hybridu Honda Accord plug-in hybrid.

Díky spolupráci SolarCity a Honda budou moct dealerství nebo dokonce samotní uživatelé vozů instalovat na své nemovitosti solární elektrárny s nulovými, nebo velmi nízkými vstupními náklady.

Cenu pak budou splácet v pravidelných měsíčních splátkách, které budou zahrnovat také pojištění, údržbu a další poplatky. Navíc budou pro tyto zákazníky dostupné i bonusy jako např. , efektivnější , obecně vedoucí k dalšímu snížení spotřeby.

Lyndon Rive, šéf SolarCity, v doprovodném videu říká: “Ze solární energie se stává nová norma a Honda tuhle skutečnost potvrzuje tím, že svým zákazníkům umožňuje snáze dosáhnout na tento čistý zdroj energie.

tisková zpráva

15 Comments on “Honda a SolarCity Elona Muska nabídnou solární elektrárny”

  1. Tak jsou to ostrovy nebo
    Tak jsou to ostrovy nebo Grid-tied systémy?

    Ostrov bez akumulátorů je k ničemu a také většinou není rozumný důvod proč se od sítě odpojovat. Skutečně funkční ostrovní systém bych si dokázal představit až ve spojení s „vyjetým“ akumulátorem z elektromobilu, ideálně tedy z Modelu S (kvůli kapacitě a dlouhověkému bezúdržbovému provedení).

    Trochu mne až zarazilo, že v našich končinách nedávno padly z vysokých míst (konkrétně ERU) docela funkční nápady co s FV dál. ERU si uvědomuje, že s velkými FV elektrárnami je konec, a pro domácnosti je zase ostrov bez akumulace nepoužitelný, také si uvědomují, že elchem aku jsou nákladné a ne úplně ekologické v kontrastu s tím, že jako akumulátor lze použít přímo síť.

    Jestli jsem jeden z návrhů pochopil dobře, tak mělo jít o to, že si člověk bude moc zřídit malou Grid-tied FV elektrárnu, kde si primárně spotřebovává elektřinu co si vyrobil, ALE! přebytky jdou do sítě a tyto si pak člověk může kdykoliv zdarma odebrat třeba v noci. ERU se má angažovat hlavně v prosazení povinnosti pro rozvodné soustavy takovéhoto účastníka připojit.

      1. Jestli to byla reakce na ten
        Jestli to byla reakce na ten možný návrh co jsem umístil, tak rozvodná síť by měla být vždy vyvážená, tj. má dost stabilních zdrojů(jádro, voda, uhlí) na pokrytí spotřeby a zároveň vždycky dostatek odběratelů, kteří energii spotřebují.

        tento návrh má výhody:

        1) člověk je stále připojen k síti, takže když nesvítí(např v noci), nebo mu FV elektrárna klekne, tak má dodávku energie stále zaručenou.
        2) toto řešení funguje vysloveně pouze jako „úsporný činitel“, tj. nedá se na něm vydělávat, ale vždy pouze jen uspořit. Proto je zvlášť vhodné pro soukromé osoby, bytové domy a firmy. Logicky za to co vyrobíte a dodáte do sítě nedostanete ani korunu, ale můžete si to kdykoliv zadarmo odebrat zpět, co odeberete nadto standardně doplatíte. Takže nemá ekonomický smysl stavět novou MW elektrárnu na poli.
        3) nikdo nemusí nikoho dotovat „ekologickou daní za elektřinu“

        nevýhody:

        1) tím, že to není ostrov, ale Grid-tied systém, tak při výpadku rozvodné sítě se musí z důvodu bezpečnosti automaticky vypnout i vaše FV.
        2) otázka stability stabilitě sítě, ale:

        – za vyrobenou kWh vám nikdo nic nebude platit a když toho vyrobíte víc než spotřebujete, tak na tom „vydělá“ distributor (že by se vyrobené kWh převáděly ve vyúčtování do dalších měsíců/let pochybuji)
        – stále jste připojeni, takže minimálně platbu za přípojku platíte furt
        – FV vyrábí jen přes den, tj. v době vysoké spotřeby a v noci naopak energii čerpáte zpět, tj. síti trochu pomáháte.

              1. Takže jdeme vymýšlet
                Takže jdeme vymýšlet blbosti, hurááá.

                Blbost 1) najmout si inda s měřákem, posadit ho k páce a jak výkon panelu dosáhne spotřeby odpojit elektriku zvenčí
                Blbost 2) předělat vše na stejnosměrné rozvody a oddělit přívod z venkovní sítě diodou
                Blbost 3) použít jistič na HDO a HDO signál simulovat pomocí komparátoru venkovní-vnitřní zdroj

                A teď trochu vážňěji – pro nějaké nápady je těch informací dost málo. Pro rozumnější návrhy by asi bylo vhodné vědět, jakým způsobem ten panel funguje a jaké je propojení s venkovní sítí. Zda se nadbytek výkonu projevuje zvýšením napětí, nebo se začne rozcházet se sítí frekvenčně. Případně, zda připadá v úvahu použít panel jako stejnosměrný zdroj. Nebo taky informaci co dělat s nadbytečnou energií (když ji nechci pouštět do sítě).

        1. Ano, byla to reakce na ten
          Ano, byla to reakce na ten horní nápad.
          Jen bych to trochu doplnil číslama.
          Běžný dům má roční spotřebu do 10 MWh (podle spotřebičů a využití). Na kompletní pokrytí roční spotřeby je tedy potřeba elektrárna s 10 kWp. Ta má pořizovací náklady zhruba 500 000,-.
          Dále roční platba za elektřinu (pokud ji kupuji) je cca 40 000,- (z toho 8000 jsou poplatky za připojení). Roční úspora je tedy 32000 korun, prostá návratnost (pokud tam je živostnost FV a žádné opravy) je tedy nad 15lety.

          Takže nápad je to jistě zajímavý, ale aby fungoval musela by ta elektrárna stát 300000 a navíc by musela existovat garance neměnných cen za připojení do sítě po dobu nejméně 10ti let.

          1. Souhlasim ze by bylo fajn
            Souhlasim ze by bylo fajn sehnat si garanci na nemennou cenu pripojky na 10+ let.
            S cim ale moc nesouhlasim je ta cena FVE 500 000,- . To se mi zda nejak moc a nechapu z jakych zdroju vychazite…

            Po 5 minutach googleni jsem nasel cenu $0.88 za Watt, tedy po hrubem propoctu 10kW * $0.88 = $8800 (170 000Kc) za panely… nevim jestli to je s dani nebo bez, ale budme skepticti a predpokladejme, ze to je bezdanova cena, tedy +21% jako dan + nejaky dovoz… vice jak 250 000Kc to nebude. K tomu menic a instalace panelu a furt mi zbyva jeste vice jak 200 000Kc jako rezerva do tech vasich 500 000,-. Osobne si myslim ze cele by to slo zaridit do 280 000,- pri nejhorsim neco kolem 300 000,-

            Kde jsem udelal chybu ve vypoctu?

            EDIT: zapomel jsem pridat zdroj… http://www.wholesalesolar.com/products.folder/module-folder/ET/ET-P660245B.html

            EDIT2: mozna kdyz budete hledat dele nez 5 minut tak najdete s jeste lepsi cenu, ted jsem na aukru nasel panely s cenou 19.5Kc/Watt (obednatelne leda po desiti kusech) tedy necelych 200 tisic za 10kWp vcetne dane.

                1. děkuji za uvedený rozbor,
                  děkuji za uvedený rozbor, já především vycházím z předpokladu, že v příštích letech bude ERU zcela zrušena dotace na výrobu energie FV dodávajícíh přímo do sítě a modifikován stávající systém tzv. zelených bonusů (s obojím víceméně souhlasím).

                  Dle mých propočtu, jejichž potvrzení přidal kolega Jolinar vychází cena 10kWp elektrárny již od cca 300tis vč. DPH (montáž svépomocí a +50tis montáž odbornou firmou).

                  Pokud vezmu vaše výpočty, že takováto elektrárna při současných cenách ušetří 32tis na silové el. ročně, tak návratnost je již od 10let (připomínám, že dotované elektrárny měli mít dle zákona návratnost 15let)

                  Co se týče Zelených bonusů tak bych si představoval systém rovněž bez žádných dotací, pouze úlevy:

                  1) přeřazení FV panelů a měničů do snížené sazby DPH, případně zavést na ně speciální sazbu DPH.
                  2) provozovatele takovéto elektrárny zprostit platby za „Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů“ a ekologickou daň, neb potom by nastal paradox, že on sám jako producent „čisté“ energie (a to pro vlastní spotřebu) jej bude dál platit, ale neuvidí z něj ani korunu.

                  tyto dle mého soudu trochu spravedlivěji nastavené úlevy moho snížit nákupní cenu FV o 6-11% (DPH 14-10%) a dále zkrátit návratnost i díky snížení platby za OZE v regulované složce.

Napsat komentář