Internet na kolech zvyšuje bezpečnost

Těžko říci, jak bude vypadat doprava za pár desítek let. Možná budou sedět za volanty roboti, možná ani nebudeme jezdit po silnicích, ale jen se vznášet ve vzduchu. Nebo bude i toto vše minulostí a z místa na místo se budeme přepravovat jen pomocí teleportu. Daleká budoucnost je zkrátka otevřená všem možnostem.

Vize inteligentní, tedy propojené dopravy budoucnosti
foto: (c) ASFINAG

Blízkou budoucnost si však můžeme aspoň částečně představit díky vědcům společnosti Siemens. Ti na světovém kongresu ITS WorldCongress věnovaném představili svou vizi dopravy budoucnosti, kterou demonstrovali na 45 km dlouhém dálničním úseku ve Vídni.

Podél dálnice bylo nainstalováno na 150 senzorů a 150 kamer, které neustále monitorují dopravní situaci, stav vozovky a počasí.

Inteligentní dálnice

Veškeré podstatné informace, jako je snížená viditelnost, zpomalení jízdního pruhu apod., jsou pak bezdrátově přenášeny do vozů vybavených potřebnou technikou. Řidiče tak nemůže na silnici prakticky nic překvapit a ve srovnání s informačními tabulemi snižuje systém i riziko, že by informace přehlédl.

auto elektromobil Internet na kolech vyšší bezpečnost Siemens

Místo aby jen ukázal cestu, bude počítač ve voze upozorňovat i na nebezpečí na silnici, změnu barvy semaforu či sníženou viditelnost.
foto: (c) Siemens

Cílem vývojářů je vytvořit tzv. internet na kolech – systém, který by umožnil komunikaci nejen mezi vozem a stávajícími či novými dopravními systémy, ale i mezi jednotlivými účastníky provozu navzájem.

Vozidla by tak mohla například varovat ostatní řidiče v případě nehody, uzavření vozovky či pouze upozornit na červenou na semaforu. Kromě vyšší bezpečnosti by systém měl přinést i výrazné zefektivnění dopravy – jak z hlediska úspory času, tak spotřeby paliva.

Plynulejší doprava

Že tato vize není pouhým sci-fi, dokládá i dopravní systém budovaný v americkém Texasu. Aby se zde neopakovala situace z roku 2008, kdy statisíce lidí prchajících před hurikánem Ike zablokovaly řadu důležitých dopravních tepen v Houstonu, dostává místní infrastruktura výrazně dynamičtější podobu.

Semafory zde nemění barvu podle předem daného algoritmu, ale podle aktuální dopravní situace. Senzory zároveň monitorují i přítomnost záchranných vozidel, která jsou na křižovatkách pouštěna přednostně.

Ač je Texaský systém založen spíše na pečlivém monitorování dopravní situace, než na komunikaci mezi účastníky dopravy, dokazuje, že dynamicky reagující infrastruktura je cestou k zefektivnění dopravy. Teď už tedy nezbývá než si počkat, kdy bude „internet na kolech“ běžnou výbavou vozů.

tisková zpráva

One Comment on “Internet na kolech zvyšuje bezpečnost”

  1. Internet na kolech uz predsa
    Internet na kolech uz predsa je! Uz teraz su auta vybavene zariadenim, ktore umoznuje vsetkych navzajom sa prepojit a poskytovat si informacie. Staci si zapnut Waze na smart phone s internetom, taky ma dnes uz vacsina soferov zo sebou, a hned vidim situaciu na ceste. Dokonca este aj viem, ze vodic Octavie predo mnou sa vola DarkVader a vedla ide kamionista Vlado72 🙂 Nepotrebujem vymyslat nove ad-hoc spojenie z auta do auta. Internet vsetkych navzajom uz teraz prepojuje.

Napsat komentář