Volkswagen spustil svou největší solární elektrárnu

Automobilka Volkswagen spustila svou největší solární elektrárnu. Ta dodává elektřinu továrně Chattanooga v Tennessee během doby, kdy se v továrně zrovna nevyrábí. má výkon 9,5 MW.

Fotovoltaická elektrárna továrny Volkswagen ve městě Chattanooga
foto: Volkswagen

se tak může pochlubit největším solárním parkem, jaký dnes mají automobilky v k dispozici. Zároveň byla továrna ve městě Chattanooga už na konci roku 2011 certifikována oceněním LEED Platinum.

Jedinečná továrna

Jde o nejvyšší ocenění šetrnosti americké organizace pro šetrné budovy . Vyžádalo si odpovídající cenu: Volkswagen investoval do továrny asi miliardu dolarů. Na certifikaci Platinum zatím nedosáhla žádná jiná automobilová továrna.

Solární park pokrývá celkem 65 akrů, z toho samotné zabírají 33 akrů. Jde o největší solární elektrárnu v Tennesee. Skládá se ze 33 600 solárních panelů, které dávají výkon 9,58 MW stejnosměrného napětí. Do samotné továrny pak proudí 7,8 MW střídavého napětí.

Budoucnost je v šetrnosti

Ročně tak vyrobí 13,1 GWh elektřiny. To je 12,5 % celkové spotřeby spotřeby továrny. V roce 2012 vyrobil Volkswagen v továrně Chattanooga 152 546 aut. Primárně šlo o modely Volkswagen Passat. Bylo to víc, než předpokládal plán (145 000).

Do budoucna plánuje automobilka zásadní změny a snížení spotřeby energie u všech svých 100 továren na celém světě. Chattanooga má být jakýmsi modelovým příkladem pro další budoucí snažení v tomto směru.

tisková zpráva

Napsat komentář