Autosalon Detroit 2013: Tesla Model X

Automobilka Tesla Motors nejspíš zažije první ziskové čtvrtletí. Elon Musk si tak plní další sen. Na autosalonu v Detroitu 2013 aktuálně firma prezentuje další verzi prototypu elektrického SUV Model X.

Crossover SUV – elektrický Tesla Model X – na autosalonu v Detroitu NAIAS 2013
foto: newspress.co.uk

Výroba elektromobilu Model X by podle nejnovějších informací měla začít v roce 2014. Původně se počítalo s limitovanou produkcí už v letošním roce, ale zdržení s výrobou Model S zřejmě zapříčinilo i odklad započetí výroby Modelu X.

Předvýrobní prototyp luxusního SUV Model X na autosalonu v Detroitu se nijak zvlášť neliší od verze, kterou představila automobilka Tesla Motors už před řadou měsíců. Přesto Tesla upozorňuje, že se zdaleka nejedná o finální verzi vozu, ale spíš směr, kterým finální design půjde.

auto elektromobil elektrické auto Tesla Model X SUV

foto: Tesla Motors

Zachovány tak zůstávají inovativní dveře “Falcon Wings” s dvěma klouby otevírající se vzhůru. Díky tomu snadno vystoupíte i v hustě napěchovaném parkovišti bez toho, abyste odřeli svoje nebo cizí auto.

Celkově vzato vypadá Model X jako vyšší Model S. Narozdíl od něj je ale auto vybaveno plnohodnotnými třemi řadami sedadel, díky kterým se do něj vejde sedm až osm dospělých lidí. Pod středovou řadou sedadel je navíc úložný prostor.

Stejně jako v Modelu S, i v Modelu X najdeme na středové konzoli vpředu velké 17″ dotykové . Nedivili bychom se, kdyby Tesla poměrně brzy vyměnila LCD technologii za čím dál tím dostupnější OLED.

Tesla Model X se narozdíl od Modelu S nebude prodávat ve 40kWh verzi. Ta ostatně nejspíš nevydrží dlouho ani v aktuální nabídce. Naopak se velmi pravděpodobně objeví i ve 120kWh verzi (vedle 60kWh a 85kWh).

Podle britského webu Autocar.co.uk se zatím Tesla zcela nerozhodla zda uvede Model X také v Evropě. Důvod? Nižší popularita SUV (alespoň v západní Evropě). I kdyby se nakonec Tesla rozhodla auto v Evropě uvést, nebude údajně verze s pravostranným řízením pro Británii hotova dřív než v roce 2015.

Tesla Model X bude nabízen ve dvou konfiguracích pohonu: náhon na zadní kola a náhon na přední i zadní. Tato konfigurace bude k dispozici také ve verzi Performance.

32 Comments on “Autosalon Detroit 2013: Tesla Model X”

  1. Kdyby přidala oled displ. a
    Kdyby přidala oled displ. a další hi-tech blbinky, jako naklápění světel podle navigace (jednou jsem viděl jako kolemjdoucí na nové Audi A6, lepší světla snad nejsou), automatická korektura dálkových světel clonou jako má vw, apod. byl by to neocenitelně luxusní auto.

      1. Nn, mám na mysli
        Nn, mám na mysli toto:

        http://youtu.be/9pDN9VrmhKA?t=2m45s

        světla se natáčí ještě před tím, než vjedete do zatáčky. Pokusím se sehnat ještě jedno video, kde je názoně a krásně ukázáno na rovince.

        Auto přijede ke křižovatce, rozšíří světla (i když jedete rovně), poté je zase zůží, aby to nikoho neoslňovalo.

        A s tím cloněním světel je to toto.

        http://www.youtube.com/watch?v=8ZNRi0BgwC4

          1. Napisal som im…
            Q: V

            Napisal som im…

            Q: V komentaroch k Modelu X som postreholdalsie napady. Zaujalo ma naklapanie svetiel podla navigacie, videno u nove Audi A6, alebo automaticka korektura dialkovych svetiel clonou ako ma VW. Uvazujete nad tym?

            A: Svetla jsou ovladana pocitacem a lze je konfigurovat dle moznosti zeme kam je vuz urcen k prodeji. USA jsou vsak pravidla dost odlisna od EU.

  2. Doufejme že budou vozy
    Doufejme že budou vozy Tesla dlouhodobě spolehlivé a akumulátory prokáží dlouhou cyklickou životnost co dalšímu zvýšení prodeje obrovsky pomůže .Ostatní výrobce automobilu to přesvědčí že elektrická auta mají budoucnost a nabídnou další elektomobily.

    1. No uvidíme, ty Panasonic
      No uvidíme, ty Panasonic NCR mají totiž cyklickou životnost vysloveně mizernou ve srovnání s většinou jiných článků co jsou na trhu.

      Tesla si dost vypomáhá tím, že má instalovanou vysokou kapacitu. Což si myslím, že je jeden z hlavních důvodů, proč se jí do 40kWh verze moc nechce – tahle baterka teoreticky odejde 2x rychleji než 85kWh a tak zde reálně hrozí nebezpečí, že by baterky začaly hromadně odcházet mnohem dříve než je deklarovaná životnost auta. (ostatně mizernou životnost baterky by si neměla dovolit žádná automobilka, která to s elektroauty myslí „upřímně“ – smutné na tom je, že v roce 2013 to upřímně myslí opět pouze jenom Tesla)

      1. Tesla si hlavne vypomaha
        Tesla si hlavne vypomaha managementem baterie, ktery by ji mel radove prodlouzit zivotnost. Pokud vydrz/zivotnost bude alespon tak dobra jako u Roadsteru, tak se neni ceho bat (viz uzivatel co s tim najel uz pres 100.000km) 🙂
        Kapacita samozrejme taky pomuze, ale tu si koupi jen clovek, ktery potrebuje vetsi dojezd a tim padem cyklovani bude podobne jako u mensi baterie s kratsimi pravidelnymi cestami.

        EDIT: jenom pro zajimavost… kdyby ta baterie mela jen 400 plnych cyklu pro pokles kapacity na 70% tak s tim v klidu ujedete pres 160.000km a porad vam zustane 70% kapacity (pocitano prumerne jen 400km na nabiti). Pokud ovsem nevyuzivate celou kapacitu, ale cyklujete ji nekde uprostred, degradace je pomalejsi a to je taky duvod proc u 85kWh baterie je zaruka na 8 let a neomezene ujetych mil.

        1. Toto tvrzení bych označil
          Toto tvrzení bych označil jako dost zavádějící, myslím tím přisuzováním BMS zásluh, které nemá.

          Pokud má článek při daných podmínkách udanou životnost v počtu cyklů, tak takovou životnost už dále nejde prodloužit s výjimkou změny těch parametrů (převážně násobkem C proudů tekoucích baterií).

          BMS má hlavní zásluhu na tom, že pokud dáme do kupy bandu nesourodých článků bez „managementu“, tak se tyto dřív nebo později mezi sebou pobijí(zajímavé, že analogicky to platí i o lidech). BMS tedy především udržuje články na uzdě a pokud objeví nějaký zcela vadný, tak o tom podá zprávu.

          Jak jsem již psal, na cyklickou životnost článků mají vliv hlavně provozní podmínky, mezi nejvýznamnější patří proudy tekoucí článkem/baterií, což BMS ovlivnit nemůže, tedy bez dopadu na snížení dynamiky jízdy vozidla. Obecně platí, že životnost článku významně klesá se zvyšujícím se násobkem C. No a cesta jak snížit zatěžování násobky C je buď zvýšením napětí trakční baterie(lze jen velmi omezeně) a nebo oním zvýšením kapacity.

          Poslední poznámkou je, že rychlodobíjení snižuje životnost článků vždy, bez ohledů na instalovanou kapacitu a použití BMS.

          1. Pardon, spatne jsem se
            Pardon, spatne jsem se vyjadril. Mel jsem na mysli teplotni management, ktery by ji mel prodlouzit zivotnost z pohledu starnuti casem, ne z pohledu cyklovani.

            Elektricky BMS samozrejme nemuze ovlivnit to jak s tim autem budete jezdit a jake C z toho budete tahat.

            Ale porad si stojim za svym tvrzenim, ze pokud budu delat cyklovani nekde uprostred kapacity, tak tech cyklu muzu udelat mnohem vic. Baterii taky poskozeje prilisne nabijeni a vybijeni. Proto kdyz vam Model S napise ze uz neujede ani km, porad ma kapacitu nekolik kWh (viz jeden z prvnich testu, myslim, ze to byl Motor Trend magazin, jestli chcete, tak vam ten clanek najdu). Stejne tak Model S a RAV 4 EV maji moznost nabijet na „standard range“ pro zachovani zivotnosti baterie anebo na „max range“ pro maximalni dojezd.

            EDIT: jeste jsem si uvedomil, ze vlastne ten teplotni management (ve spolupraci s rizenim) muze ovlivnit jaky proud z te baterii potahnu, obzvlast v nizkych teplotach je vykon omezeny z 300kW na myslim 200kW (nebo mozna 160kW, uz si nepamatuju presne ty cisla).

            1. Ano, nicméně to
              Ano, nicméně to cyklování uprostřed kapacity vlastně BMS nemůže nijak ovlivnit – to závisí na řidiči.

              Hlavní činnost BMS k udržení deklarované životnosti článků (pro kterou ale potřebuje těch cca 20% energie navíc – pokud nemá být omezen dojezd) je především zamezení dlouhodobého držení článku v oblasti extrému tj.
              a) nabitý článek na SoC 100% a dlouho s ním nikam nepojedete
              b) vybitý článek na SoC 0% a dlouho ho nikdo nenabijete.

              zajímavé je, že velmi zákeřně na lithiové články působí jejich dlouhodobé držení pod zdrojem nabíjecího napětí CV, což se mimochodem děje právě při balancování článků na tzv. horní mez.

              s tím teplotním managementem přiznám na rovinu nevím a nevěřím, jestli sehrává nějakou zásadní roli co do životnosti článku, tím myslím něco jako klimatizační box, který neustále udržuje teplotu na cca 25°C.(v zimě předehřívá / v létě chladí). Omezení extrémů vysoké teploty beru jako samozřejmost u každého boxu.

              Čili má otázka zní má vůbec Tesla možnost temperovat (zahřívat) články v zimě a dělá to?

          2. S tou nemožností
            S tou nemožností zlepšovat cyklickou životnost bych polemizoval. Snížením hloubky cyklu se právě dá prodloužit cyklická životnost několikanásobně. Samozřejmě to už je nastavené od začátku z fabriky, nikoliv že by si to BMS nějak svévolně upravovat.

            Kromě toho Tesla má dost vymakaný systém hlídání jednotlivých článků včetně možnosti každý jeden článek samostatně odpojit v případě problému, takže nejen, že je možné jezdit vesele dál, ale ani se to při tom počtu takřka neprojeví na dojezdu. Prostě se to nechá být a při příležitostné návštěvě servisu se modul s inkriminovaným článkem vymění. Přitom u vozidel s velkoformátovými články znamená taková příhoda okamžité zastavení a nucený odtah. Prostě Tesle se povedlo nejen uplést z ho*na bič, ale ještě s ním vesele práská.

            1. Náhodou netušíte někdo
              Náhodou netušíte někdo konkrétní jmenovité napětí té baterie 85kWh? resp. kolik je v ní v sérii zapojených článků?

              Jinak to odpojování jednotlivých článků je obecně docela problémové řešení. Totiž jako ten vypínač tam musí být buď MOSFET nebo relé. Když budu brát z článku proud 1C, tj. 3A, tak na dnes běžném MOSFETU s Rdson kolem 1mOhm bude ztráta 0.009W, takže při počtu cca 8000článků budou ty odpojovací MOSFETy topit jen cca 72W což je výborná hodnota.

    1. Ano, pomodleme se, Tesla je
      Ano, pomodleme se, Tesla je bůh. Ale vážně, je jejich koncepce skutečně správná? Kolik lidí v ČR v Tesle jezdí? Pokud odpovíte, že málo, tak nesouhlasím, protože je to méně než málo. Technicky je to nejspíš v pořádku, ale za neskutečnou cenu. Teď očekávám, že mě to bude vyvracet celá banda věřících, kteří si dané auto koupí, jakmile našetří několik mega.

      1. :-))) Kdybyste tuto
        :-))) Kdybyste tuto lamentaci napsal o Škodě Citigo nebo ještě o novém Rapidu, tak to naprosto chápu – v bohaté dealerské síti prodávaná auta, mají svůj jasný segment a kupce… Ale napsat toto k vozidlu, na které jsou pořadníky, po celém světě mimo USA jich jezdí hrstka a ještě je pro horních 10 000 ??? :-)))

      2. Ano, ty auta jsou samozrejme
        Ano, ty auta jsou samozrejme drahe a to Vam nikdo vyvracet nebude. Ale je zde nekolik dulezitych veci, ktere musime vzit v potaz. Za prve, Tesla se ridi osvedcenym business planem zacit draze, ozkouset technologii a pak s kazdou dalsi generaci snizovat cenu. Navic take spolehaji na to ze cena Li-ion baterii neustale klesa a tedy cim pozdeji udelaji „levne“ auto, tim levnejsi bude. Pokud u treti generace dostanou cenu baterie na (nebo snad pod) $300/kWh pak muzou udelat 40kWh baterii za 200.000Kc coz u auta, ktere zacina na 700.000Kc ($35.000) mi prijde rozumna cena.

        A navic to ani jinak udelat nemuzou, protoze nemaji penize na to, aby zacli ve velkem… Nedavno jsem pocital kolik penez je vlastne treba jenom na zasoby materialu (nepocitam platy ani energie, pocitano na 1 mesic vyroby = 1600 aut) a vysly mi zhruba 2 miliardy korun (1600*$60000). Mozna jsem prestrelil kolik je vlastne stoji ten material a kolik jsou ostatni vydaje jako energie, platy atp., ale i kdybych to prestrelil o 20% porad to jsou strasne velke penize a to jsem jeste ani nemusel zapocitat co stoji vybavit tovarnu, vyvinout auto, postavit dealerskou sit a servisni strediska, superdobijecky a mnoho dalsich vicenakladu…

          1. Tech 60 tisic jsem strelil
            Tech 60 tisic jsem strelil od pasu a pocitam s nejvyssi ne-signature verzi, ktera se prodava za $105.000 pred dani a pred statnim prispevkem, protoze ta se hlavne prodavala ze zacatku. Pokud zapocitam, ze jejich planovany gross margin je 20-25% tak jsem cenu toho materialu dal celkem stridme. Jenom cena baterie 85kWh * $350 = $29750. Vychazim z predpokladu ze rozdil ceny mezi 60kWh baterii a 85kWh baterii je $10.000 (tedy $400/kWh) a i na tom jeste porad musi mit nejaky zisk. Jak vidite, veskery material pocitam celkem levne. Ale kdo vi, mozna je jeste levnejsi nez si ja myslim (coz bych byl samozrejme velice rad).

        1. Zajímavé počty, také
          Zajímavé počty, také přidám jeden.

          Pokud je životnost baterie 150tis km…

          1) elektromobil:
          – průměrné spotřebě 15kWh/100km a ceně 4,5Kč/kWh zaplatím tedy na ujetí 150tis km cca 100tis Kč za elektřinu.

          2) spalovací motor:
          – průměrná spotřeba 6l/100km a ceně 35Kč/l zaplatím tedy na ujetí 150tis km cca 315tis za palivo.

          => rozdíl je právě 215tis Kč, které zaplatíte ihned při koupi elektromobilu za tu baterii (a to jste tu cenu 200tis za 40kWh baterii nasadil na dnešní poměry optimisticky, nicméně už dosažitelně)

          1. Zivotnost je urcite vyssi
            Zivotnost je urcite vyssi nez jenom 150.000km a to z nekolika duvodu:
            1) Zaruka na 40kWh je na 8 let a 160.000km.
            2) Ani po skonceni zaruky se nepredpoklada, ze hned musite baterii vymenit, tak jako nemenite pracku nebo cokoli jineho hned po skonceni zaruky.
            3) Po najeti urcitych km a uplynuti urcite doby (napr. tech 8 let a 160.000km) bude urcite kapacita nizsi nez na zacatku, ale to neznamena ze se s tim najednou neda jezdit.
            4) V Evrope je jeden majitel Tesly Roadster, ktery uz najel pres 100.000km a neslysel jsem od nej zadnou kritiku na pokles kapacity (ackoli neznam presne cisla).

            Ano, cenu jsem nasadil docela optimisticky, ale skutecne jsem presvedceny o tom, ze u Gen 3 Tesly se tato cena da ocekavat.

            1. Zde nesouhlasím s podáním
              Zde nesouhlasím s podáním bodu 2) a 3)

              vy tu baterii skutečně měnit nemusíte, ale velmi rád to uděláte, totiž kdyby on pokles SoH na cca 80% znamenal jen prosté snížení kapacity tak budiž, jenže on se významně podepíše ještě na dalších dvou faktorech o kterých se moc nemluví, přitom jsou ve svém důsledku podstatnější než one pokles kapacity, jsou to:

              a) při velkých proudových odběrech vám začne rapidně padat napětí článku, takže nejste schopen z článku dostat 100% výkonu z té zbylé 80% kapacity, ale jen cca z 30-50% kapacity, než vám napětí poklesne na mez, kdy BMS článek odpojí. Takže se holt musíte spokojit s odběrem pouze 50-70% výkonu, abyste byl schopen vůbec danou kapacitu vyčerpat.

              b) významně vám naroste statistická pravděpodobnost úplného zdechnutí článku.

              ..samozřejmě jako běžný řidič s tím dokážu žít, ale žádný „firemní“ provozovatel tuto loterii nepřijme.

              ad bod 4) tady je opravdu naprosto nutné přesné měření, zde se totiž projevuje jev „mizerné lidské paměti“ protože ten pokles SoH článku je pro běžného řidiče jezdícího 15-20tis km ročně tak pozvolný, že ho prostě téměř nevnímá a uvědomí si ho, až když nastane opravdu razantní pokles dojezdu, navíc záleží také na technice jízdy, naložení vozidla kvalitě vozovky…
              _________________

              Mě tím výpočtem teď výjimečně nešlo o to se s trefovat do kterékoliv automobilky, prostě jsem chtěl jen ukázat na problém, že při současných cenách baterií se prostě za životnost auta, resp. baterie neušetří ani koruna na tom, že jsem jezdil na elektriku místo úspornému spalováku. Prostě elektromobily budou vždy o cenu baterie dražší než spalováky a pokud cena baterií zůstane i nadále vysoká (a všechno vypadá že příštích 10let opravdu zůstane) tak elektromobil asi šetří životní prostředí, ale rozhodně ne moji peněženku.

              1. Jo, to se urcite shodneme,
                Jo, to se urcite shodneme, ze v soucasne dobe se tim urcite nesetri penezenka 🙂
                Na to mam svoje kolo na manualni pohon 😀

                EDIT: ikdyz zas na druhou stranu… mozna to usetri i nejake penize, staci kdyz to srovname s jinym stejne drahym ICE autem, BMW M5 nebo Porsche Panamera se primo nabizi.

                1. zajímavé je, že v
                  zajímavé je, že v celkové kalkulaci za provoz vozidla hrají dnes poměrně velkou roli dodatečné „poplatky“. Kde EV šetří poměrně velké peníze protože neplatí v ČR silniční daň(týká se firemních vozidel) a také mají často velmi sníženou taxu pro povinné ručení. Pravděpodobně budou levnější i garanční prohlídky (minimálně netřeba měnit motorový olej).

                  Ovšem sazba těchto poplatku se může kdykoliv změnit.

Napsat komentář