Tesla Motors začne do konce roku splácet půjčky

Americké automobilce Tesla Motors se daří. Elektromobil Model S dodá prvním zákazníkům o měsíc dříve, než se čekalo. A podle aktuálních informací také začne splácet půjčku od amerického ministerstva energetiky z roku 2009.

Elon Musk, šéf automobilky Tesla Motors, může být spokojen. Další byznys se mu úspěšně rozjíždí.
foto: Tesla Motors

Půjčka v hodnotě $465 mil. byla součástí obrovského balíku půjček v programu ATVM, který měl posílit americký průmysl a vytvořit nová pracovní místa. Další půjčky ministerstvo rozdalo automobilkám Fisker Automotive, Ford či Nissan. A už vůbec nemluvíme o záchraně General Motors.

K březnu 2012 měla automobilka Tesla Motors k dispozici z původní půjčky zbývajících $104,5 mil. Tyto peníze mají být spotřebovány do začátku 4. čtvrletí a od prosince už se začne se splácením téměř půlmiliardové půjčky.

Automobilka Tesla Motors začala v roce 2008 prodávat sportovní Tesla Roadster. Do dnešních dnů prodala na 2500 kusů a úspěšně s ním začala novou éru elektromobility. Zároveň významným způsobem rozvinula svůj elektrický pohon.

Na tomto základě pak začala stavět další plně elektrické modely. V první řadě rodinné elektrické auto v podobě Modelu S. Dále pak také elektrické SUV Model X, které teprve nedávno živě prezentovala. Kolem roku 2015 chce na trh uvést skutečně spotřební elektrické auto za “lidovou” cenu.

Elektromobily společnosti Tesla Motors jsou výjimečné tím, že nabízejí dojezd podobný jako konvenční vozy. Tesla Roadster dokázal ujet až 380 km na jedno nabití. Model S bude k dispozici ve třech verzích s dojezdem od 256 km do 480 km (ale spíš více) a cenou od $49 900 do (vč. federálních dotací).

7 Comments on “Tesla Motors začne do konce roku splácet půjčky”

    1. Je pravda, že uvedení
      Je pravda, že uvedení Modelu S na trh sklouzlo skoro o rok a půl, ale to asi jen s původním odhadem z roku 2008/2009 – a tehdy měla Tesla pouze jeden prototyp a ani neveděla, v jaké továrně by ho chtěla vyrábět a koho usmlouvá jako subdodavatele komponent. Za poslední rok se to datum ale už neposouvalo. A kde Elon Musk chodil, tudy sliboval, že první Modely S budou dodány zákazníkům v polovině roku 2012. To velmi pravděpodobně splní ještě o pár dní dřív a akcionáři mohou být klidní (narozdíl např. od akcionářů Fiskeru).

        1. Vy to vidíte strašně
          Vy to vidíte strašně pesimisticky. Je lehké srovnávat s velkýma zavedenýma automobilkama, které mají lidský/finanční kapitál už k dispozici (např. uvedení Nissanu Leaf stálo automobilku řádově více než Model S, a to si přiznejme, že Leaf až tak převratný není). Tesla byla prostě nováček v oboru, u kterého nebylo jisté, jestli přežije aspoň pár let. A jako nováček si vyzkoušela, jak je těžké postavit nové auto úplně od píky. Zpoždění se dalo u tohohle vozu očekávat. Teď naopak bude Tesla z nové platformy těžit – uvedení nových vozů ji už nezabere tolik času.

        2. Zaujatost a „neláska“ k
          Zaujatost a „neláska“ k novým technologiím z vašeho příspěvku přímo ukapává.
          Je zcela běžné, že velké automobilky při uvedení konceptu, a tehdy model S nebyl nic jiného než koncept, oznámí nějaký záměr, který se pak s realizací produkčního modelu posouvá.

Napsat komentář