VIDEO: chorvatský elektromobil Rimac za milion dolarů

Mladý chorvatský podnikatel se zhlédl v americké automobilce Tesla Motors. Ta v roce 2008 prorazila se sportovním elektromobilem Tesla Roadster. Rimac se svou automobilkou Rimac Automobili hodlá prorazit se sportovním elektromobilem za necelý milion dolarů. Máme sadu videí, která ukazují, že nejde o plané sliby ani výmysly!

Chorvat Mate Rimac stvořil elektromobil, ve kterém by se alespoň jednou chtěl svézt asi každý fanoušek sportovních aut
foto: Rimac Automobili

Mate Rimac, mladý nadšenec s dostatkem financí, začínal v roce 2009 na diskusních fórech o elektromobilitě. Tam plnými doušky nasával poznatky a informace, které pak okamžitě zužitkoval při stavbě elektrické přestavby svého brčálově zeleného BMW.

Když minulý rok představil na autosalonu ve Frankfurtu svůj Concept_One, nádherné sportovní elektrické auto, málokdo věřil, že jde o víc než výstavní kousek v umělé hmotě zhmotněného snu.

Jenže na výstavě luxusních vozů v Monaku se nedávno ukázalo, že opak je pravdou. Ačkoliv je Concept_One konstruktéra a podnikatele Mate Rimaca stále jen prototyp, už teď je jasné, že se auto bude vyrábět.

Mate Rimac chce vyrobit omezenou sérii 88 kusů, cena za jeden elektromobil bude 980 000 dolarů. Aby Rimac všem dokázal, že jeho sliby nejsou plané, vrhl na internet sadu videí ukazujících prototyp jeho auta v pohybu. A je na co se dívat!

elektromobil Rimac Concept_One elektromobil Rimac Concept_One elektromobil Rimac Concept_One

Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne Concept_One pod tři vteřiny. Výkon obstarávají elektromotory o celkovém tahu 1088 koní. Energii obstarává 92kWh baterie, která pohání čtyři elektromotory po jednom v každém kole.

Dojezd auta je až 595 km na jedno nabití. O design se postarali bývalí zaměstnanci dílny Pininfarina – a je to vidět! Buharští kožedělci Vilner se postarali o interiér, HRE se postarali o nová jednolitá kola a výrobce pneumatik Vredestein na novém konceptu předvádí svou vlastní novinku Ultrac Vorti navržené Giugiaro.

Naživo se už letos představí Rimac Concept_One na závodech 24 hodin Le Mans. Následně bude také k vidění na Concorso d’Eleganza Villa d’Este a nejspíš i na okruhu Nürburgring.

Autobloggreen, Rimac Automobili, EVC Group, Mate Rimac

7 Comments on “VIDEO: chorvatský elektromobil Rimac za milion dolarů”

  1. Většina lidí to ještě nezavnímala, ale ne Číňani, ale
    Většina lidí to ještě nezavnímala, ale ne Číňani, ale Český vynálezce pan Procházka už tento problém vyřešil. Vymyslel a vyvinul funkční, velkokapacitní akumulační baterii HE3DA, která bude sloužit jako úložiště energie, na které čeká netrpělivě celý svět. Díky těmto bateriím se budou moci rozvíjet dobíjecí stanice, díky nim se bude moci naplno rozjet elektromobilita, vždyť už všechny automobilky mají nachystáno a netrpělivě čekají jen na ni. Navíc jsou tyto baterie na rozdíl od těch dosavadních nehořlavé, plně recyklovatelné a logicky díky tomu i cenově zajímavé. Stavba továrny na výrobu těchto baterií začala teď v září 2017 na Ostravsku. Podpořit ji můžeme všichni, vždyť je naše, česká, nás vynese na Olymp.

  2. To neni konkurence Tesle
    To neni konkurence Tesle protoze Tesla Roadster stoji 10x min.To je asi jako srovnavat auto za 200 tis. a za 2 mega…ale kazdopadne to vypada uzasne a jako u vseho,nejlepsi aby se vyvoj zaplatil u draheho spickoveho zbozi a postupne se dostal i do bezne produkce.Prvni plazmove televize take staly pres pul milionu a dnes obdobne koupite pod 10tis.
    Pocitam ze za par let si koupite elektromobil v nakupnim centru mozna i pod 50 tis.
    Sice to nebude takovyhle ale spis neco jako Renautl Twizy ale verim ze to brzy prijde.
    Situace kterou se snazi automobilky udrzet je uz neudrzitelna a myslim ze nam to brzy ukazou Cinani,stejne jako to dokazali Korejci at uz Hyundai nebo Samsung.

    1. Kdyby motoristé přestali
      Kdyby motoristé přestali kupovat klasické auta se spalovacím motorem tak by automobilky pekelně rychle musely změnit pohonné agregáty v prodávaných autech. Něco podobného málem položilo GM .PO prudkém zvýšení cen paliv se přestali prodávat některé modely aut .Jenže není dobíjecí infrastruktůra ,a i ti co mají hotovost na koupi elektromobilu tak si s obav s elektromobility el.auto nekoupí.

      1. Dobijeci infastruktura
        Dobijeci infastruktura je.Kazdy preci ma doma zasuvku 😉
        Lidi se bojeji maleho dojezdu ale i to se zmeni,uz dnes je mozne mit dojezd 500 km
        ale je to o drahych bateriich.Stejne to bylo s mobilama,drahe baterie co nic nevydrzeli.
        Jde jen o to aby to rozjely male a nezname automobilky nebo Cinani a velke budou muset ustoupit.Zatim nam radeji cpou nesmyslne hybridy,kde je mnoho soucastek
        a tim i mnoho moznosti oprav.

Napsat komentář