V České republice jezdí 264 autobusů na plyn

Za rok 2009 bylo v ČR registrováno 239 nových městských autobusů, z čehož 30 autobusů má pohon na stlačený zemní plyn (CNG). Celkem ve městech a obcích ČR jezdí celkem už 264 plynových autobusů, v Evropě pak 58 900.  


V České republice jsou schváleny pro provoz CNG autobusy šesti výrobců (Irisbus Iveco, Mercedes-Benz, SOR, TEDOM, Karosa a Solaris). Podle údajů NGVA je v celé Evropě registrováno už více než 1,1 mil. CNG vozidel. Z toho je 60 000 autobusů. Celková spotřeba evropských aut na plyn je 413 mil. m3 stlačeného zemního plynu ročně. Na celém světě jich pak jezdí kolem 11,1 milionu.

„Jsme rádi, že stále roste počet měst a obcí, kde berou v úvahu výhody CNG autobusů, tj. ekonomickou výhodnost jejich provozu a omezení zátěže životního prostředí. I přijaté usnesení vlády z roku 2005 doporučuje hejtmanům a primátorům měst přijímat opatření podporující pořizování CNG autobusů“, říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie.

„Stále častěji se na nás obracejí města s žádostí o informace o dotacích Programu obnovy vozidel veřejné autobusové dopravy, ale ptají se i na dotace plynárenských společností a dotace Evropské unie z Regionálních operačních programů,“ dodává.

Například Pardubice se v listopadu loňského roku staly dalším městem s provozem plynových autobusů. Vloni koupily sedm autobusů s CNG pohonem a v polovině letošního roku zakoupí dalších sedm CNG autobusů. Také Přerov plánuje uvést do provozu 17 ekologických autobusů v průběhu letošního a příštího roku.

V Karlových Varech jezdí v městské hromadné dopravě autobusy na plyn už několik let. Kraj ale zvažuje možnost, že by ekologické autobusy jezdily i na meziměstských spojích. Celkem by jich mělo v lázeňském městě jezdit letos už 16.

Na konci minulého roku rozšířila o šest nových CNG autobusů svůj vozový park ČSAD Semily (celkem jezdí u nich na CNG 23 autobusů). Na Kladně si vedení města od investice do šesti až sedmi CNG autobusů slibuje snížení exhalací ve městě.

Město Tábor chce koupit tři ekologické CNG minibusy, které by jezdily na Staré město. V MHD Havířov, podniku s tradicí využívání CNG pohonů, přibyly další tři nízkopodlažní autobusy na zemní plyn. Motory na CNG tak pohánějí již padesát procent z celkového počtu autobusů provozovaných v MHD Havířov.

Ve Znojmě společnost ZDS-Psota zakoupí šest nových CNG autobusů. V Ostravě už od začátku září 2009 testují různé autobusy s pohonem na CNG. Z velkých měst zatím nevyužívají CNG autobusy např. Praha a Brno. Zřejmě jejich dopravní podniky dostávají zatím natolik štědré dotace, že nemají potřebu výrazně snižovat provozní náklady.

Praha ale na druhé straně provozuje již 22 komunálních nehlučných vozů na CNG a Rada města v září 2009 schválila podporu pro další vozy. Pražské služby plánují realizaci dalších 14-18 vozidel s pohonem na CNG.

tisková zpráva

2 Comments on “V České republice jezdí 264 autobusů na plyn”

  1. Dieslove autobusy podle me
    Dieslove autobusy podle me taky nejsou spatna volba, nicmene za ten rok co tak nejak +- bydlim v praze jsem zjistil jejich hlavni problem: jsou povetsinou katastrofalni stavu a i relativne modernim busum vali z vyfuku husty cerny dym…. to se CNG busu podle me stat nemuze ptz spaleni zamniho plynu proste zadny bordel nezvnikne-skoda ze si tohle neuvedomili prazsti radni…

Napsat komentář