Solartaxi v Praze

Ve středu 11.7. krátce před půl třetí dorazil před budovu Elektrotechnické fakulty ČVUT učitel a cestovatel Louis Palmer se svým solárním taxi. Přivítali ho členové Czech EV Clubu, kteří Solartaxi do Prahy pozvali. Na místo se samozřejmě dopravili vlastními , které byly na první pohled k nerozeznání od konvenčních vozů.

Solartaxi v Praze

Ihned po přistavení taxi byla cestovateli nabídnuta zásuvka na dobití. Odebraná energie bude samozřejmě vykompenzována fotovoltaikou na střeše ve Švýcarsku, aby cesta kolem světa byla stoprocentně bez využití fosilních paliv.
Zanedlouho poté dorazil i elektromobil z roku 1997 vyrobený studenty na půdě Dopravní fakulty ČVUT.

Solartaxi v Praze

Poté, co si účastníci prohlédli elektromobily, solární taxi a malou tematickou výstavku, přerušil akci déšť a následovala multimediální prezentace Louise Palmera přímo v učebně fakulty. Pochopitelně celou dobu obhajoval energii ze Slunce a uváděl různé příklady, na kterých ilustroval možnosti solárních článků. Vyslovil se také poměrně razantně proti biopalivům.

Solartaxi v Praze

Solartaxi v Praze
Podle jeho příkladu je totiž pro ujetí asi 32 tisíc km za rok na biopalivo potřeba čtvercové pole o straně 100 m. Přitom fotovoltaika stejných rozměrů by jeho elektromobilu vystačila na 2 miliony km.

2 Comments on “Solartaxi v Praze”

  1. Bezva clanek a vynikajici
    Bezva clanek a vynikajici foto! Dik.
    Jinak misty uz zacalo svitit a na strese CVUT-FELu presne v techto mistech maji fotovoltaiku v provozu, takze cast energie pri dobijeni vsech pritomnych eut proudila z fakultniho el. rozvodu z nasi nejblizsi hvezdy, cca po 8minutach na trase? To me prijde lepsi kauf nez nekde sosat posledni zbytky ropy na vychodni Sibiri..

Napsat komentář