Revoluce: technologie zachycování skleníkových plynů

Společnost Global Research Technologies, LLC (GRT) společně s Klausem Lacknerem z Columbia University úspěšně předvedli novou revoluční technologii pro zachycování oxidu uhličitého z atmosféry.
Jedná se o první krok ke komerčně dostupným řešením pro zachycování CO2. Tato technologie se může projevit jako zásadní pro globální oteplování, protože oxid uhličitý se největší měrou podílí na vzniku skleníkového efektu. Zařízení, které by jej z atmosféry dokázalo odstranit by mohlo výrazně napomoci životnímu prostředí i ekologii.
Vývoj zařízení začal už kolem roku 2004, teprve nyní se však podařilo úspěšně demonstrovat funkční prototyp. Zařízení zachycuje molekuly CO2 přímo ze vzduchu. Klaus Lackner k tomu řekl „Dlouho jsem věřil, že věda a průmysl mají technologickou schopnost navrhnout systémy, které budou zachycovat skleníkové plyny a v dlouhodobém horizontu nám umožní přechod k energiím budoucnosti.“
Narozdíl od jiných technologií zachycování oxidu uhličitého vyniká tato nová technologie v tom, že ji ze aplikovat kdekoliv, nejen například u komínů elektráren. Tím by bylo možné aktivně globálně snižovat množství CO2 v atmosféře. Například smog a emise z automobilů v Bangkoku by mohly být odstraněny za pomoci těchto zařízení umístěných třeba v Grónsku.
Nové zařízení o ploše 1 m čtverečního dokáže za rok z atmosféry získat 10 tun oxidu uhličitého. Zařízení o ploše 100 m2 dokáže ročně zbavit atmosféru 1000 tun CO2. Jeden milion takových zařízení by pak za rok odstranil miliardu tun oxidu uhličitého. Podle klimatologů by bylo třeba do roku 2025 snížit obsah oxidu uhličitého v atmosféře o 11 miliard tun, abychom se vrátili ke stavu blízkému době před průmyslovou revolucí.

zdroj: physorg via autobloggreen

4 Comments on “Revoluce: technologie zachycování skleníkových plynů”

Napsat komentář