První solární dálnice vyroste v Itálii

je zemí, která si může kromě mnoha jiných připsat i prvenství ve výstavbě . Tamní „autostrada“ A8 vedoucí z k jezerům Como a Maggiore byla dokončena už v roce 1926. Nyní se bude moct pochlubit další novinkou. Dálnice A18 spojující sicilská města Messina a Gela bude první na světě, která využije .   

Itálie je vedle Španělska, Portugalska a Řecka nejlépe situovanou zemí v pro využití . A konečně se tak tomu začíná na jihu dít. Celkem 30km úsek A18 na ostrově Sicílie bude první dálnicí na světě, která pro svůj provoz kompletně využije .

Půjde o nejpokročilejší dálnici v Evropě, která bude vynikat už např. kvalitou asfaltu, i ovládacími a řídícími systémy. Veškerá bude ze 100% pokryta celkem 80 000 instalovanými podél této dálnice. dálnice, větráky v , , pohotovostní telefony a veškeré další vybavení potřebné k „běhu“ dálnice bude nápajeno z nich.

Celková roční dosáhne 12 MWh. Vybudování solární elektrárny o ploše 20 ha stálo asi 60 mil. euro. Bude to znamenat roční ušetření 10 000 tun CO2 a 31 000 tun ropy. Kromě toho se firma zodpovědná za vybudování dálnice zavázala podél vysázet stromy a další zeleň.

Nejde nicméně o první úplně projekt využití solární energie u dálnice. Podél dálnice A20 vedoucí z Palerma do Messiny bylo instalováno 368 kWp solárních panelů. Ty dodávají budovám rozmístěným podél dálnice. Na severu Itálie, u dálnice A22 Brennero která spojuje Itálili a , zas byla ze solárních panelů vybudována protihluková stěna. Malá vyrobí 680 000 kWh energie za rok.

Itálie se ale snaží šetřit na více frontách. Například probíhá poměrně významný posun v oblasti veřejného osvětlení a silnic. Začínají se tam uplatňovat . Krytá získávají solární zastřešení, které vyrábí energii. Navíc se firma Autostrade per l’Italia (ASPI) snaží využívat i ve svých budovách a .

Itálie navíc znovu zavedla štědré vyrobenou ze slunce, tedy ze solárních panelů. Jen v roce 2010 by díky tomu mělo přibýt celkem 1500 MW instalovaného výkonu, což je shodou okolností podobná hodnota jako v .

MatterNetwork, foto: Sal73x

One Comment on “První solární dálnice vyroste v Itálii”

Napsat komentář