Osobní elektrické letadlo od NASA – Puffin + video

Americký prezident Barack Obama nedávno zarazil plány na novou cestu na Měsíc a nejspíš i na Mars. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku, NASA, se ale zabývá i jinými problémy. Například létáním. Nové osobní elektrické letadlo se jmenuje Puffin.  


NASA představila Puffin na setkání Americké asociace helikoptér v San Francisku. V podstatě jde o jednomístný kokpit doplněný o dvě vrtule. Podobně jako známý stroj V-22 Osprey dokáže Puffin letět s rotory směrem vzhůru (stoupání), nebo vodorovně se zemí (let).

Rozměry malého osobního létajícího zázraku jsou 3,7 m na výšku a 4,1 m je rozpětí křídel. Vrtule mají průměr 2,3 m. Přistává se na zadní listy kolmo k zemi. Co je na celé věci nejůžasnější: samotná obálka váží pouhých 135 kg.

Dalších 45 kg pak přidají lithium-fosfátové baterie. Aby Puffin vzlétl, stačí celkový výkon 60 koní. Přitom dokáže letět max. rychlostí 480 km/h, příjemná cestovní rychlost má být 240 km/h. Účinnost elektromotorů je 95%.

Díky využití elektřiny jsou motory nejen výrazně tiché, ale především neprodukují žádné přebytkové teplo, žádné emise a mohou fungovat až ve výšce devíti kilometrů. Dolet osobního elektrického letadla se současnými bateriemi je údajně 80 km, s budoucími vylepšenými až 300 km. Vzdušnou čarou!

Na vývoji projektu se podílelo především výzkumné centrum NASA Langley Research Center, dále také Massachusettský institut technologie (MIT), Georgia Institute of Technology a National Institute of Aerospace.

NASA Puffin

Jaké jsou výhody vynálezu, po kterém už desítky a možná tisíce let baží snad každý člověk a vynálezce? Především tichost. Ve výšce 150 m vydává Puffin hluk asi 50 decibelů, tedy běžné konverzace.

To by podle snílků z NASA mohlo umožnit přesunout leteckou dopravu mnohem blíž centrům měst. Zároveň se úplně samo nabízí vojenské využití. Elektromotory zanechávají jen minimální tepelnou stopu, jsou tedy jen těžko sledovatelné. Elektromotory jsou také 10x až 20x spolehlivější než pístové motory, protože mají výrazně méně pohyblivých součastí.

Během března letošního roku chtějí výzkumníci dokončit třetinový prototyp Puffinu a otestovat jej. Další vývoj pak předpokládá zajistit naprostou bezpečnost provozu osobního elektrického letadla. Uvažuje se například o přidání dalších rotorů.

12 Comments on “Osobní elektrické letadlo od NASA – Puffin + video”

  1. Je to moc pěkná věc, ale
    Je to moc pěkná věc, ale jednu připomínku bych k tomu měl. Poloha v leže na břiše mi připadá krajně nepohodlná, zvláště při cestě trvající několik hodin. Pokud už musí být trup takto úzký kvůli aerodynamice bylo by lepší volit polohu v polo-leže na zádech. Pak by byl ale asi problém s nastupováním a vystupováním.

      1. Siel by som asi na to inak.
        Siel by som asi na to inak. Bola by to asi skor kombinaca vzducholode a lietadla (vzducholod s aerodynamickym tvarom a obrovskym miestom pre baterie). Vystupalo by to do urcitej vysky a potom by to pohanal elektromotor. Tak by sa dalo usetrit kopu elektriny, oproti lietadlu s vertikalnym startom.

Napsat komentář