Nissan zavede v autech ekologické poradce

Japonská automobilka Nissan vymýšlí spoustu zajímavých technologií a systémů určených ke snižování dopadu provozu automobilů na životní prostředí. Kromě snížení emisí se ale zabývá například také bezpečností provozu. Už dříve jsme informovali o inteligentním dopravním systému nebo měřičích spotřeby.
Nyní chystá Nissan podstatným způsobem využít navigační systémy automobilů, které se pomalu stávají standardem napříč automobilovým průmyslem.

Jedná se de-facto o malé, čím dál tím výkonnější počítače, které mohou zastat kromě navigace také další funkce. Nissan například vyvíjí systém ekologických poradců (jakýsi rozšířený měřič spotřeby), kteří budou informovat řidiče o spotřebě auta, jak často brzdí nebo zrychlují, tato data bude možné sypat také do domácích PC a porovnávat je s ostatními řidiči. Navíc také poskytne rady jak spotřebu snížit. V prvních testech prý tento poradce dokáže snížit spotřebu až o 18%.

Nissan Pivo

V další fázi projektu pak chystá Nissan vybavit své (a potažmo i vozy konkurence) mnoha senzory, které budou snímat okolí auta a informovat centrální řídící (navigační) jednotku, která bude tato data distribuovat skrze GSM síť také mezi ostatní účastníky provozu. Vytvoří tedy jakousi dočasnou „sociální síť“, která pomůže vyhnout se zácpám nebo nehodám, případně najít předem vhodnou objížďku.

Nissan

Další zajímavostí je systém pro předcházení kolizí. Tentokrát už je jistá infrastruktura potřeba i kolem silnic, kde senzory snímají pozici jednotlivých automobilů, přenášejí tato data do automobilů a upozorňují je na blížící se křižovatky nebo možné nebezpečné situace. Není bez zajímavosti, že Nissan chce do roku 2030 snížit nehodovost svých aut na nulu a do roku 2050 snížit emise oxidu uhličitého o 70% oproti dnešku.

zdroj: news

One Comment on “Nissan zavede v autech ekologické poradce”

Napsat komentář