Klimatická konference v Kodani: čekání na Obamu

Konference v Kodani se přelévá jako jedno velké divadelní představení. Docela nedávno se africké rozvojové státy nakrkly, protože ekonomicky rozvinutější země jim nechtěly dát tolik peněz, kolik požadovaly. Z jednání odešly a vypadalo to, že cesta ke snižování emisí je zablokovaná. Teď se Afrika vrátila s tím, že jí bude stačit 100 mld. dolarů.  

Island - výprava na moře k ledovcům

Ve světě mezitím zuří údajně „největší aféra od dob Watergate“, tzv. „Climategate„, kterou česká média až na výjimky nechávají pěkně vyhnít ve stínu. Jde v ní o to, že světoví klimatologové a další si vyměňovali emaily ze kterých plyne, že si problematiku globálního oteplování tak trochu přifoukli.

Mezitím si největší státníci světa přehazují desítky miliard právě na to, aby země snížily emise skleníkových plynů a oteplování zabránily. Samozřejmě marně, protože divadýlko je to složité a peníze by chtěl každý. Přitom se ale vzduchem snášejí tak vzletná prohlášení, jako to francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho: „Čas jde proti nám, odhoďme pózy. Neúspěch Kodaně by byl katastrofou pro každého z nás.“

Právě dnes má do Kodaně přicestovat americký prezident Barack Obama aby svým kolegům z Evropské unie předvedl, „jak se to dělá“. Jsou to právě Spojené státy, které slibují 100 mld. dolarů pro chudé země. To je větší částka, než veškerá pomoc, která dnes do rozvojových zemí proudí.

Ačkoliv celá konference v Kodani probíhá pod záštitou OSN, organizace, která má ve světě prosazovat mír, ani Kodaň se nevyhnula násilí. Tamní policie zadržela zhruba 250 militantních demonstrantů, kteří se pokusili proniknout přes plot ke konferenčnímu centru, jež hostí samotný summit. Chtěli být také slyšet. Následně na svou funkci rezignovala předsedkyně konference Connie Hedegaardová, se kterou nebyli spokojeny především africké státy. Údajně nadržovala vyspělým zemím.

Výsledek celého summitu? K dispozici je prozatím předběžný návrh smlouvy. Ta by měla zavazovat vyspělé země ke snížení emisí o 25% až 40% do roku 2020. Ačkoliv Čína přiznává, že Kodaň je příliš důležitá, aby mohla neuspět, druhým dechem jde ruku v ruce s USA, největším emitentem skleníkových plynů, protože nechce mít žádné nevýhody. Indie pak obviňuje vyspělé státy, že plánují propagandistickou kampaň zaměřenou proti rozvíjejícím se zemím, jejichž rozvoj má být v budoucnu prakticky jediným zdrojem růstu emisí.

A závěr? Žádný není. Divadelní fraška jménem „klimatická konference v Kodani“ stále ještě není u konce.

Reuters

Napsat komentář