Elektrická motorka Quantya v ČR

Nejnovějším přírustkem mezi elektromotocykly dostupné v České republice se stal motokrosový speciál tajemného jména Quantya. Švýcarský stroj se na oficiálních stránkách pyšní precizním zpracováním, které se nedá srovnat s konkurenty z Dálného východu a hned zpočátku se proti nim vymezuje.

Parametry vypadají vskutku zajímavě – maximání rychlost 70 km/h je dostatečná i pro provoz na pozemních komunikacích, kam může Quantya ve verzi Strada bez problémů vyrazit. Vzhledem k tomu, že se jedná stále spíše o terénní motocykl, dojezd není uveden na oficiálních stránkách v kilometrech, ale v minutách. Rozsah 30 – 180 minut tak představuje podle distributora zhruba 50 km na metrákového jezdce jedoucího padesátkou.

Dalším zajímavým parametrem je doba nabíjení. Li-Po baterii postačí dvě hodiny z obyčejné zásuvky. Životnost, zhruba 1000 nabíjecích cyklů, však závisí především na způsobu zacházení.
Pozorný přístup vyžaduje nejen baterie, motocykl se nemá příliš rád s vodou. Zvláště v době nabíjení by neměl v žádném případe stát na dešti, kde sice díky napětí 48 V nehrozí žádné nebezpečí úrazu, elektronika je však v tomto případě choulostivá.

Elektromotor nijak neexceluje výkonem (12 kW), točivý moment je však srovnatelný s 250ccm motocykly. K dobru lze také přičíst to, že moment je k dispozici v celém rozsahu otáček, což je oproti konvenčním motocyklům nesporná výhoda.
Zbývá dodat jen jediné 185 tisíc Kč bez cla a DPH.

tip: Oldřich Sklenář

6 Comments on “Elektrická motorka Quantya v ČR”

Napsat komentář