Dobijte svůj elektromobil stejně rychle jako tankujete!

Vědci z v přišli se zásadní novinkou v oblasti . Slibují baterie, které bude možné doplňovat stejně rychle jako v když tanktujete benzin do svého spalovacího vozítka. Podobným způsobem byste totiž tankovali elektrolyt do jejich nového typu baterií.  

Idea je na první pohled jednoduchá: vybité baterie s tekutým elektrolytem by bylo možné na „“ vyprázdnit a opět naplnit elektrolytem nabitým, a to během několika minut. „Vypumpovaný elektrolyt může být znovu nabit přímo na stanici, například s pomocí nebo ,“ vysvětluje Jens Noack z Fraunhoferova institutu pro chemickou technologii ICT z Pfinztalu poblíž .

Princip fungování tzv. „redox flow“ baterií není nový. Spočívá v tom, že dva typy tekutých elektrolytů obsahujících kovové ionty procházejí skrze porézní grafitové elektrody oddělené membránou, která propustí pouze protony. Výměnou náboje vzniká napětí. Až doposud hlavní problém tohoto typu baterií spočíval v jejich nízké kapacitě.

To se však nyní, zdá se, podařilo vyřešit. Dřívější „redux flow“ baterie měly pětkrát až šestkrát nižší kapacitu než klasické . Elektromobil tak ujel pouze asi 25 km. Pro řidiče dost nepříjemné – musel by mít čerpací stanici doslova na každém rohu. Vědcům se nyní podařilo vyvinout prototyp baterie, která se svou kapacitou přibližuje těm li-ion. Testovací autíčko vyrobené v poměru 1:5 bylo aktuálně možné vidět v na veletrhu .

4 Comments on “Dobijte svůj elektromobil stejně rychle jako tankujete!”

  1. Geniální, doslova energie
    Geniální, doslova energie zbalená na cesty 🙂 To by se dal vozit i rezervní kanistr.. nebo něco na ten zpusob.:) Ale přeedstava ohromného akumulátoru pod každou benzínkou, do kterého se přilívá a zase bere elektrolit je celkem zajímavá…Ovšem je otázka zda by se tyto stanice uživily při možnosti nabíjet elektromobil doma..Ovšem pokud by se to stalo obdobou LPG stanic které sou už dnes součástí mnoha benzínek, tak sem s tim :O

  2. Uzasna myslenka. To neresi
    Uzasna myslenka. To neresi jenom rychle „nacerpani“. To by melo neuveritelne pozitivni dopady do celeho elektrohospodarstvi. Byl by to zpusob akumulovani nadbytecne elektriny, kterou konecne muzete skladovat delsi dobu. Je to zpusob, jak masove pouzit obnovitelne zdroje bez toho, aby destabilizovaly sit. Je to zpusob distribuce, ktery obchazi do omrzeni opakovane „problemy kapacity prenosove site“. Zkratka byla by to uzasna a velka zmena k lepsimu. Proto se musime smirit s tim, ze to bude zaduseno hned v pocatku.

Napsat komentář