ČEZ začne budovat dobíjecí stanice příští rok

Energetický gigant ČEZ aktuálně ohlásil testování SmartGrid technologií v oblasti Vrchlabí. Chytré rozvodné sítě začínají být velkým tématem a jednou z jejich mnoha součástí jsou mimo jiné také dobíjecí stanice pro elektromobily. První mají vyrůst v Praze, kde ČEZ vyhledává partnerská místa ze tří oblastí – obchodní centra, magistráty a radnice a neziskový sektor. Další podrobnosti nám prozradil Martin Pavlíček, mluvčí společnosti.  


„Dobíjecí stanice jsou poměrně dost složité téma, právě diskutujeme propojení distribuce, měření, prodeje, dále homologací zařízení, elektronické rozhraní a napojení nafakturaci, standardy připojení, varianty technického provedení, počet zásuvek na jedné stanici a mnohé další. Doufáme, že tohle klubko rozmotáme a příštírok začneme s nákupem a výstavbou stanic v Praze,“ komentoval Pavlíček chystanou výstavbu dobíjecích stanic.

Po Praze mají rychle následovat další oblasti včetně Vrchlabí. „Vrchlabíje jisté, protože se tam bude testovat více energetických inovací najednou v reálném provozu, což je právěidea projektu Smart Region,“ řekl nám Pavlíček. Dříve se mluvilo také o Ostravě, kde je ovšem podle mluvčího složitější situace v oblasti distribuce. „Tam to zřejmě bude záviset na posílení sítí,“ dodal.

ČEZ - FutureMotion - E-mobility

Už dnes lze na stránkách projektu FutureMotion najít speciální sekci E-mobility věnovanou právě problematice elektromobilismu. ČEZ podle těchto stránek hodlá „vybudovat integrovaný systém, který bude zahrnovatvýrobu elektřiny, centrální kontrolu systému a veřejně dostupnou dobíjecí infrastrukturu“. Případní partneři mají možnost se právě na této stránce přihlásit ke spolupráci.

Příjemné je číst na stejném místě jednoznačné konstatování o tom, že“budoucnost dopravy je elektrická“. S tím nelze než souhlasit. Stejně tak i s konstatováním, že v tramvajích, trolejbusech či vlacích funguje elektřina bezproblémově už řadu let. „Auta na „ropu“ zatěžují ulice nadměrným hlukem, prachem a především emisemi skleníkových plynů,“ a proto projektu e-mobility, jakkoliv je jeho rozjezd zatím pomalý, nemůžeme než držet palce.

5 Comments on “ČEZ začne budovat dobíjecí stanice příští rok”

    1. Pokrok skutečně nejde
      Pokrok skutečně nejde zastavit, ale kdo to zaplatí? Ten, kdo je přesvědčen o přínosu pro životní prostředí a dovede si to spočítat. Přestože většina výrobců a prodejců tvrdí, že provoz na 100 km je levnější než u vozidel spalující fosilní paliva. EV mají zase výrazně vyšší pořizovací cenu.

Napsat komentář