Britové mají auto na vodík

Společnost Riversimple představila v nové auto na vodík. Jde o malé dvoumístné městské autíčko postavené na bázi „open-source“, tedy otevřených a sdílených znalostí. Konstruktérům trvalo přivést jej na svět devět let. Dnes je konečně na světě první prototyp. Klíčovou součástí nového autíčka je 6kW palivový článek, který je mnohonásobně menší, než jiné dnes běžně využívané palivové články.

Kromě palivového článku je součástí auta také nádrž na vodík a samozřejmě elektromotor. Maximální rychlost je 80 km/h a maximální dojezd na jednu nádrž 322 km, ekvivalent spotřeby zhruba 1 l/100 km. Malé, ale šikovné autíčko je doslova přecpáno nejnovějšími technologiemi. Jednou z důležitých součástí je také superkondenzátor, který dokáže získat „zpět“ z brzd kolem 50% energie.  
Riversimple Urban Car
Šasi z karbonových vláken a všechny další součásti dělají z autíčka Riversimple velice lehký stroj, který váží kolem 350 kg. Vypouštěné emise oxidu uhličitého lze přepočítat na 30 g/km, což je méně než třetina emisí než kolik vypouštějí například hybridy Toyota Prius nebo Honda Insight.
Riversimple Urban Car
Vyvinout auto na vodík Riversimple Urban stálo celkem asi půl milionu liber, tedy asi 15 mil. Kč. Konstruktér Hugo Spowers se přitom dal dohromady například s univerzitami v Oxfordu a Cranfieldu. Open-source model byl přijat proto, aby se urychlil komerční nástup auta. „Chceme konkurenci, třeba i z Británie. Věříme, že open source je pro nás z komerčního hlediska to nejlepší co udělat, abychom pomohli trhu s vodíkovými technologiemi k růstu,“ komentoval Spowers pro magazín Guardian.
Riversimple Urban Car
Zajímavý je přístup Riversimple ke komerčnímu nasazení jejich auta na vodík. Nechtějí jej totiž prodávat, nýbrž pronajímat, a to zhruba za cenu 315 dolarů měsíčně, v přepočtu asi 6300 Kč/měs. Takový způsob je podle Spowerse mnohem ekologičtější než prodej automobilů a odpovídá filozofii trvale udržitelného rozvoje. Během příštího roku chce mít údajně 10 prototypů ve městech po celé Británii. Pro srovnání, například pronájem vozu Honda FCX Clarity stojí $600/měs.

Riversimple Urban Car Riversimple Urban Car Riversimple Urban Car

Napsat komentář