Algaeus – hybrid Toyota Prius na mořské řasy

Česká přestavba Priusu na plug-in hybrid je jistě zajímavá. Ale co takhle Algaeus? Hybridní auto, pod jehož nánosem zeleného polepu se skrývá klasická Toyota Prius taktéž přestavěná na „auto do zásuvky“, jen navíc nespaluje benzin, nýbrž biopalivo vyrobené z mořských řas! Pamatujete na Craiga Ventera a jeho sliby o výrobě ropy z mořských řas? Tak tohle je ono.

O vývoj automobilu se postarala společnost Sapphire Energy. Faktem je, že tekuté palivo obsahuje pouze část biopaliva vyrobeného z mořských řas. Plug-in hybrid pojmenovaný příhodně „Algaeus“ se nyní vydává na desetidenní turné po Spojených státech ze San Franciska do New Yorku, a to u příležitosti uvedení nového snímku FUEL, který získal několik ocenění na nezávislém filmovém festivalu Sundance.

Mořský Algaeus je postaven na modelu Toyota Prius z roku 2008. Přibyla další baterie, zásuvka a pokročilý systém managementu baterie. Díky tomu dokáže tenhle PHEV (plug-in elektrický hybrid) nabídnout spotřebu až 1,56 l/100 km, tedy ještě o něco méně než česká přestavba s 2,7 l/100 km (je samozřejmě otázkou podle jaké metodiky tuto hodnotu Američané udávají). Jde především o předváděcí auto, takže mořských plodů se v nejbliží době v našich nádržích asi nedočkáme. Spojení hybridního pohonu a biopaliv nicméně není bez budoucího příslibu.

Napsat komentář